23 Ocak 2008 Çarşamba

KARA ORMAN PASTASI



Yılbaşında gecenin süprizi olarak hazırlamıştım bu pastayı... Gecikmiş bir tarif olarak görmüyorum çünkü sadece üzerindeki figürler yılbaşına uygun... Tadını her daim uygulayabileceğiniz kadar lezzetli bu pastayı sizlere şiddetle tavsiye etmekten kendimi alamıyorum... Eminim bana pastayı tadanlar da katılacaktır ...

Tarif The Australian Women's Weekly'nin "Chocolate Cakes" serisinden... Bu derginin neredeyse tüm serilerini aldım.. Tarifler ve sonuçlardan hep memnun kalıyorum..


Yılbaşı akşamı için tamamen şeker hamuru kaplı bir pasta yapmak istemediğimi farkettiğimde dergiyi karıştırmaya başladım ve bu pastayı gördüğümde hiç tereddüt etmeden kendisinde karar kıldım...

Tarifin orjinalinde vişne kullanılıyor..Ancak benim vişne ile pek aram olmadığı için ben franbuaz ve böğürtleni tercih ettim..


Önceden hazırladığım figürlerimi üzerine kondurunca pastaya bakmaya doyamadım diyebilirim :) Bazen duygusal bağ kuruyorum ya şu pastalarla, Engin bana çok gülüyor... "Hadi kes de yiyelim" diyor inadına :))

Neyse biz tarife gelelim ...

Malzemeler :


12 kişilik


İhtiyaç duyulan malzemeler: 20 cm yuvarlak kelepçeli kalıp, yağlı kağıt

  • 250 gr margarin ya da tereyağ (ben Hüner ile tereyağını karışık kullandım)

  • 1 yemek kaşığı neskafe

  • 1,5 cup (375 ml) sıcak su

  • 200 gr ince kıyılmış bitter çikolata

  • 2 cup (440 gr) toz şeker

  • 1,5 cup (225 gr) kekun

  • 1 cup (150 gr) normal un

  • 1/4 cup (25 gr) toz kakao

  • 2 yumurta (oda ısısında)

  • 2 çay kaşığı vanilya şurubu

Ara malzemesi:

  • 2 paket krem şanti

  • 2 bardak süt

  • 1 kase dolusu franbuaz - böğürtlen

  • üzeri için ince kıyılmış çikolata

Fırınımızı 150 derecede ısıtıyoruz.


Kalıbımızın (içine) kenarlarına ve altına yağlı kağıt döşüyoruz.


Ufak bir tavada yağı eritiyoruz. Kahveyi sıcak suya yedirip, bu karışımı eriyen yağa karıştırıyoruz. Aynı karışıma ince kıyılmış çikolataları ve toz şekeri de ilave edip, kısık ateşte kaynatmadan pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Kıvamını bulan karışımı derin bir kaba alıp soğumaya bırakıyoruz.


Tüm kuru malzemeleri bir kapta bir araya getiriyoruz.


Soğuyan yağlı-çikolatalı sosumuzu mikserle bir müddet çırpıp, kuru malzemeleri yavaş yavaş üç seferde ekleyerek çırpma işlemine devam ediyoruz. Son olarak yumurta ve vanilya şurubu ekleyip bir müddet daha çırpıyoruz.


Hazırladığımız kek harcını , kalıbımıza boşaltıp fırına veriyoruz. Orta değerdeki ısıda yaklaşık 1,5 saat kadar pişiriyoruz. Kek piştikten sonra bir fırın telinin üzerinde soğumaya bırakıyoruz.


Krem şantiyi, süt ile çırpıp hazırlıyoruz. Bir müddet buzdolabında bekletiyoruz.


Soğuyan keki, kalıbından çıkartıyoruz. Üç eşit kata bölüyoruz. Servis edeceğimiz tabağa ya da altlığa en alt katı koyup arasında krem şantiyi gelişi güzel ( kenarlarına özellikle sürmüyoruz) sürüyoruz. Meyvelerimizden serpip , orta kat keki koyuyoruz. Aynı işlemi tekrarlıyoruz ve son kat keki koyuyoruz. En üstüne de krem şanti sürüyoruz.


İnce kıyılmış çikolata ile üzerini süsleyebilirsiniz.

Afiyetle kalın,







14 yorum:

Müge dedi ki...

Adaşım yaaa, Üstadsın sen ne diyim ben sana inan diyecek bir şey bulamıyorum. Bir pasta şeker hamuru ile kaplanmadan hatta kenarlarına bile krema sürmeden bu kadarmı şık bu kadarmı cezbedici olur, yap beni yap beni diyor. Yorumu yazdıktan sonra direk kayıt edeceğim tarifi. Ellerine sağlık. Saygı duyuyorum:)

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Müge ellerine sağlık çok sevimli bir pasta olmuş

Bocuruk dedi ki...

Müge'ciğim,
Üç kat yapabildiğine göre pandispanyan çok iyi kabarmış. Çok güzel bir pasta olmuş. Ben vişne sevdiğim ve dondurumda vişne olduğu için vişneli denemeyi düşünüyorum. Yalnız hep karıştırıyorum bu cup ölçüsü su bardağı ölçülerine göre nasıl? Gerçi hepsinin gramını da vermişsin ama tartmak da zor geliyor bana. Cup olarak kullandığın ölçü konusunda beni bilgilendirirsen sevinirim. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Betül İnce dedi ki...

Sevgili Müge,

Ziyaretin için teşekkür ederim. Pastaların tablo gibi ve çok aktif, insanı harekete geçiren bir sayfan var.

Sevgilerimle.

Melek* dedi ki...

gözlerime inanamıyorum harikaaaaa olmuş yaa ellerin dert görmesin

inci dedi ki...

nefis nefis nefis....başka söz bulamıyorum....ellerinize sağlık...iş arkadaşlarınızla yaptığınız kurabiyelere hayran kaldım...sevgiler...

Gönül dedi ki...

offf pastaya gel pastaya harika olmuş canikom yaa ellerine sağlık...sevgilerimle

İlker Ergin dedi ki...

müge merhaba,ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim.her zaman beklerim.seninde siten ve özellikle yaptıkların çok güzel.ben yakında bir yemek kursu açmayı planlıyorum.sanırım bu konuda senden alacağım çok öneri var.çünkü yaptıkların gerçekten çok güzel.sevgiler.

Yemekbahane dedi ki...

Adaş,valla kendim yaptım diye değil ama lezzeti halen damağımda.. Tarif çok başarılı.. Kesin dene derim !

Bocuruk merhaba,
PAsta malzemesi satan bir yerden almıştım cup ölçülerini, genelde yabancı yayınların tariflerinde cup kullanıldığı için açıkçası hep onlarla yapıyorum ve sonuç şaşmıyor. Bardak esasına göre bakmadım. Bir ara ölçer muhakkak yazarım tabii.. Ama en azından gr ölçülerini şimdilik kullanabilirsin.

İlker, yemek kursu açacak olman harika gerçekten de... Ne gibi yardımım olabilir bilmiyorum ama her zaman hazırım..

sevgili seda, betül, melek,inci ve adını bilmediğim "eyvahyemekyandı..." arkadaşlarım hepinize geldiğiniz ve yorumlarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.

Sevgiler
Müge

banu kırmızıgül dedi ki...

canım ellerıne saglık nefıss gorunuyor..

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Müge'ciğim,
Çok yapmak istedim kara orman pastası şimdiye kadar ama, hep elim geri gitti. Ama bu sefer deniyeceğim bu tarifle:))
Üstadından alınca tarifi, eminim korkmadan yapacağım:)
Ellerine sağlık,
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

ellerine saglik,

pastanin tadi kimbilir cok güzeldir :))

görüsmek dilegiyle

NİRVANA dedi ki...

ah ah cok güzel bir pasta olmus ellerine saglık canım...bu arada seni çiçeklerime (yani linklere)eklemek istiyorum iznin olursa...sevgiler...

Adsız dedi ki...

MERHABA:)
Ziyaretiniz beni mutlu etti.
Sayfanizdaki tüm pastalar olagan üstü güzellikte,basarilarinizin devamini diler,yine beklerim.
HAMBURG'DAN SEVGILER.
Gülden.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails