11 Temmuz 2009 Cumartesi

TARİFLER HAKKINDA

Bugün bilgisayarımı açıp, yazıma konu edeceğim mücverin tarifini yazmak üzere internete girdiğimde mailboxumda yazdığım bir tarife gelen bir yorumu okudum ve gerçekten çok üzüldüm. Hemen yorum bırakan okuyucunun mail adresini ya da varsa bloğunu tespit etmek ve kendisine de üzüntümü belirtmek istedim ancak malesef bu bilgilere ulaşamadım.Ben de buradan, genel bir ortamdan yazmak istedim. Umarım kendisi de okur.
Bu yazıyı yazmadan önce yaptığım ilk iş, doğruca mutfağa gidip dolabımdan muhtemelen herkesin evinde varolan, o arası ufacık ufacık kağıtlarla dolu olan , kenarın köşesinde bir şeylerin modelinin, yapılışının gelişigüzel çizili olduğu yıllardır kullandığım tarif defterimi çıkarttım. Bunu yapmamdaki amacım bir şeyleri buraya yanlış yazıp yazmadığımı kontrol etmekti. İnsanız, olabilir ancak burada bir bilgiyi eksik ya da hatalı yazmayı bilinçli yapmayı bırakın kendime hiçbir blog yazarına yakıştıramam.
Değerli ziyaretçim Panda Pasta tarifimi denemiş ve bir hayal kırıklığı yaşamış. Bu tarifi daha önce de uygulayan bir başka okuyucu daha malzemeler ile ilgili yorumda bulunmuştu, kendisine de aynı yanıtı yazmıştım, buradan yinelemek , pastanın tarifinde eksik, fazla herhangi bir bilgi olmadığını belirtmek istiyorum.
Kendim dahi sıkça uygulamadığım için bu pastayı her zaman tarif defterime bakarak yapıyorum ki tarifimde boş yerler olduğu, ben yaptım ancak sizin gibi güzel olmadı gibi sözler duymak istediğim vs. konularına son derece üzüldüğümü bilmenizi isterim. Görsel olarak beğenmeyişinize yorum yapamam ancak bir şeyleri bilinçli olarak eksik yazmış olduğumun ima edilmesini kabul edemeyeceğim.
Hiç bir ticari çıkarı bulunmayan, kişisel mutfak deneyimlerini arşivleyen biz blog yazarlarının bu tip eğilimlerinin olmasına ne sebep olabilir? Kendimize saklamak istesek bu ortamları niye vesile edelim ?
Emeğinizin boşa gitmiş olmasına duyduğum üzüntüyü de bilmenizi isterim.
Bu blogdan tarif alma konusuna ise cevap vermeyi uygun bulmuyorum zira yine belirttiğim üzere tarifim, diğer tüm tariflerimde olduğu gibi benim uyguladığımın aynısıdır.
Afiyetle,

8 yorum:

hanife dedi ki...

blog arkadaşım kendini bu kadar üzme bütün blogcular paylaşmayı seven insanlarız öyle olmasa blog açmayız,bende defalarca blogcu arkadaşlarımın tariflerini denedim kimisi çok güzel oldu kimini hiç beceremedim,yeni bir tarifi denemeyip yanılmak bi yana kendimizin defalarca yaptığı tarifler bile zaman geliyor tutmadığı oluyor.Paylaşımların için teşekkür ediyorum kolaylıklar diliyorum.

PASTA DANTELA dedi ki...

merhabalar bloğunuzun ismi gibi yemek bahane dostluklar daimi olsun dileklerimle yazınızı okudum... herzaman yaptığım tarifle pasta yapmak istediğimde bile bazen aksilikler olabiliyor herzaman aynı sonuçlar çıkamayabiliyor.. hep aynı standartlarda ürünler çıkarabilmemiz için ,satın aldığımız malzemelerin standartı olmalı marketlerde satılan unların yağların standartı yokki bizim yaptıklarımız hep aynı çıksın ancak endüstriyel kullanımlarda standart var çünki içindeki katkı maddelerinden dolayı... bizde o ürünleri kullanırsak o zaman ev yapımı ve katkısız olmaz ...yaşadığımız şu zamanda okadar çok katkı maddeli ve genetiği ile oynanmış yiyecekler yiyoruzki şekli çok iyi olmasa bile tadı yerinde ev yapımı ürünler yemeğe yönelmemiz gerekiyor çünki insan sağlığını çok büyük tehlikeler bekliyor... benim yaptığım tarifle kardeşim pasta yapmak istediği zaman 'aynısı olmuyor' diyor tabiki herkes her yaptığının içine kendinden de birşeyler katar bence içine sevgi koyduğumuz herşey çok güzel olur kimse kimseyi üzmesin deneye deneye en iyisini bulabiliriz..sevgi ile kalın..

Hülya dedi ki...

Müge'ciğim,
Benim de bloglardan denediğim ama istediğim sonucu alamadığım bir çok tarif oldu.
Ama hiç bir zaman blog yazarına bu tarz kırıcı bir yorum yazmayı düşünmedim.

Panda pastaya gelen yorumu okudum da...
Belki mesleğimin verdiği şüphecilik diyeceğim ama o yorumda kötü niyet sezdim hatta çok yeni başlayan bir blog olduğunu görünce de sadece bu yorumu yapmak için alındığını bile düşündüm..

Kötüniyetli,kırıcı olmaktan hoşlanan insanların varlığını bir kez daha farketmek beni de üzdü.

Hiç canını sıkma böyle düşünceleri ve tarzları engellemek mümkün değil.

Sevgi ile kal..

Yemekbahane dedi ki...

Değerli Blog Yazarı Arkadaşlarım,

Desteğiniz ve ferahlatıcı cümleleriniz için çok teşekkür ediyorum. Aldığım o yorum cidden sadece şahsıma gelen bir eleştiri niteliğinde değildi. Hepimizin adına çok üzüldüm ve bunu dile getirmeden edemedim.
Herbirinize tek tek katılıyorum. Zira sizlerin de belirttiğiniz gibi tarifler bazen kendimiz yaptığımızda dahi tutmazken, başkasına ait bir tarifi ilk kez uygularken tutmamasını bu kadar sert ve kırıcı eleştirmemeli insan.
Tekrar teşekkür ediyorum yorumlarınız için .

Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

merhaba müge..yazını okudum ve kırgınlığını çok iyi anlıyorum..öncelikle blogculuk o kadar kolay bi iş değil dışardan göründüğü gibi..o kadar tarifler deniyoruz (bu konuda cesur olmalıyız da) hazırlıyoruz.güzel olanları beğendiklerimizi resimliyoruz ve bloga yazıyoruz..ciddi bir emek işi.ve bizimde sorumlulularımız var sadece blog değil ki işimiz..iş,ev,eş,çocuklar,misafirler vb.. biz de her kadın gibi ço kfazla sorumluyuz..bir de işin başka yönü var ki yayınlamadığımız artniyetli kıskançlık dolu kötü şahısların kendileri gibi nursuz yorumlarına takmamaya da çalışıyoruz..
bir kere asla ve asla bir blogcu (sırf reklamdan para kazanmak için tarif toplayıp yazanlar veya her yaptığını yazanlar hariç) kötü ya da muallakta bir tarifi bloguna eklemez kesinlikle..bu anlamda yemek dergilerinden kitaplardan bile daha garantilidir blog tarifleri..bizim bir çıkarımız yok ki bişeyleri gizleyelim?biz daha çok bile uğraşıyoruz hazır olanları bile evde yapmak için araştıryoruz bile..
üstelik bize tarifler hakkında ulaşmak da çok kolay..hangi yemek kitabı vb..yazarına bu kadar kolay ulaşabiirsiniz?
mutfağımızdan her zaman harika kokular mı yükseliyor?yoo biz de bazı şeyleri yakıyoruz,beceremiyoruz,tutturamıyoruz,ya da aile bireylerinden onay alamıyor ve beğenilmediği için yayınlamıyoruz..ilk denemede olmayabilir..
tamam denediğimiz bişey olmadığında üzülebiliriz ama bu şekilde de hitap etmeyelim lütfen..blogcu arkadaşlardan denediğim tarifler de başarısızlık yaşarsam önce özelden yazarım arkadaşım şöyle yaptım ama bişeyleri beceremedim galiba nasıl yapmalıyım neye dikkat etmeliydim sorarım arkadaşım zaten sorunun ne olduğunu anlar anlatır bana..hiç bir zaman da 1 tarif olmadı -yapamadım- diye diğer tüm tarifleri de karalamam.
müge hiç üzme kendini lütfn..biz ciddi bir emek harcıyoruz,zamanımızı ayırıyoruz ve bunları karşılıksız yapıyoruz..
parfe tarzı tatlılarda kıvamı önemli ki zaten yaptığınız zaman belli ederdi kendini..cıvık kaldı herhalde..kaşık ölçülerinden farketmiş olabilir..yoksa başka türlü açıklanamaz akıyor olması.şeftaliyi de fazla koyunca sulandırmıştır muhtemelen minik minik doğranmalı ve de bu ölçülere göre az kullanmalı kanaatimce.şeftalili tatlılar,pastalar 1 gece de kokmaz üstelik..kokmuşsa dondurucuya değil dolabın alt rafına konmuş demektir.
tarifini ben de deneyeceğim en kısa zamanda..
son bişey daha sabah sabah konuştum da konuştum:)
nimete -köpek maması diye kötü bir tabir kullanmak .eee olsaydı eğer yiyecektiniz değil mi köpek mamasını?
nimetin şükrünü bilmek gerek..ekmeğin değerini bilmeyenleri buğday harmanında 30 dk kaynar sıcakta bir hasata götürmek gerek..
bence çok güzel bir psta olacağına eminim müge..
bu tarz yorumları dikkate almamanı öneririm..
eğer gerçekten olmamış ve sebebini merak eden biri olsaydı mailini vs..yazardı..
boşver..kalan sağlar bizimdir..şimdiye kadar yazmamı belki ama sürekli takipçin olan o kadar ço kokuyucun vardır ki..
güzel bir hafta diliyorum..
sevgilerimle...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Ben bu tarz yorum yapanların hiçbir şey üretemeyen gereksiz kişilikler oldugunu dusunuyorum. sonucta biz bile aynı tarifi birkac defa yaptıgımızda hep aynı sonucu alabiliyor muyuz hayır. bence hiççç kafana takma, beğenmeyen almasın tarifleri bu kadar basit. sevgiler

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..

Üzüntünüzü anlayabiliyorum ama fazla da üzerinde durmamanız gerektiğini düşünüyorum..

Biz bile aynı yemeği_pastayı her seferinde aynı şekilde mi tutturuyoruz? Her seferinde belki biraz farklılıklar olabiliyor ki bu çok normal..
Tarifinizi deneyen kişinin de belki gözden kaçırdığı birşey olmuştur ama bunu da eleştirmesi belki çok normal ama eleştirinin de bir şekli şemali olması lazım....

Neyse biz paylaşımlarınızın devamını diliyoruz sevgiler..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ MÜGECİĞİM :
Ben çok geç gördüm bu postunu :(
haklısın elbette üzülmekte..
Ama bak ben yıllar yılı yaptığım kendi kekimi bile ti'ye alıp :
'' yapmasanda olur keki ''
deyip bloğumda yayınladım.
hemde kendi elimle eksik yapıp !!
başarısız bir kek olduğu halde :)

Dolayısı ile çok üzerinde durma canım.
Çok kıymet verilen '' BAZI'' BLOGLAR bile sözüm ona '' AÇIĞINI '' YAKALAYIP !!!! 2 satır yazma ihtiyacı duyabiliyorlar.
Hani takip ettiğini biliyorsundur,
yazmaya gelince bahaneleride vardır,
amaaaa
O AÇIĞI ! yakalamışlarsa , dünyayı da kurtaracaklardır bir anda ..

Hata da, çirkinliklerde kişilere mahsus şeylerdir.Karakterlerine özgü hatta.
sen her zaman çok özel ve çok değerlisin bizler içinde,
BENİM İÇİNDE..
bilmeni isterim..
sevgiler- NuNu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails