25 Eylül 2009 Cuma

NANELİ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI

İşte döndüm.. Kısa bir tatil ve yaza veda edişin ardından yine buradayım. Ramazan ayının sonrasında kaldığımız yerden devam ediyoruz...



Ramazan sonrasında vereceğim tariflerin bir çoğu aslında ramazan sofralarından olacak. Yine birikimlerimizi kullanacağız yani :)

Neredeyse 3 seneyi bitireceğim Yemekbahane'de. Arşivi kontrol ettiğimde bir çok farklı şey yazmış ve yayınlamışım ama çorba konusunda zayıf olduğumu gözlemledim. Aslında hepimize olan bir şey bu, benim aklıma gelen gerekçe o.."Bu yayınlanır mı?" gözüyle bakınca , insan evinde normalde pişen şeyleri koyma konusunda tereddüte düşebiliyor zaman zaman. Sanırım çorba konusu da böyle bir gerekçede kaynayıp gitmiş bende.

Süzme mercimek çorbası, herkesin evinin en temel taşlarından biridir. Kimisi un kavurur, kimisi havuç koyar ama her evde muhakkak süzme mercimek çorbası kaynar diyebiliriz. Naneli süzme mercimek çorbası ise benim ramazanda üst üste mercimek çorbası içmekten sıkıldığım (Neden üst üste demeyin, evde Engin var, ondan) bir günde yaptığım bir çorba oldu.

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet maggi tavuk bulyon
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • tuz
  • su

Mercimeklerimizi ayıklayıp bol su ile yıkıyoruz. Düdüklü tencerece mercimeği ve soyularak iri doğranmış soğan ve patatesi koyup üzerini 1-2 parmak aşacak şekilde su ilave edip yaklaşık 10 dk kadar (düdüğü öttükten sonra) haşlıyoruz. Düdüklü tenceremizi sürenin sonunda açıp el blendırı ile ya da tel süzgeçten geçirerek çorbamızı krema kıvamına getiriyoruz. Bu aşamadan sonra koyuluk durumuna göre su ilave edilmesi gerekiyorsa sıcak su katıp kıvam ayarı yapıyoruz.

Not : Ben el blendırı ile yapsamda muhakkak tel süzgeçten geçirerek başka bir tencereye almayı tercih ediyorum.

Tereyağ, bulyonlar, tuz ve nanesini ilave ederek kısık ateşte yaklaşık 5-10 dk kadar kaynatıyoruz.

Servis önerisi : Arzu ederseniz servis ederken tereyağ ve kırmızı biberi ocakta kızdırıp üzerine gezdirebilirsiniz.

Afiyetle,

3 yorum:

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Mercimek corbasini sevmeyen yok sanirim:) Ben bir de cogu zaman ekstra olarak havucta eklerim. Ellerine saglik.

Betül KAVAL dedi ki...

tatil iyi gelmiştir ne güzel yapmışsınız. Mercimek çorbasıda nefis gözüküyor. ellerine sağlık canım.bende bir çok şeyi kolay diye koymuyorum bloğa ama aslında koymamız gerek :)

sevgiler

yemekistanbul dedi ki...

ellerine sağlık

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails