9 Kasım 2009 Pazartesi

TULLI PASTASI & PORTAKAL ŞEKERLEMESİ

Pasta yaparken öğrenmeye devam ediyoruz. Pasta yapımının bana bu seferki katkısı Tulli oldu. Baby Tv'nin bu sevimli kahramanını cupcakelerin de sahibi minik Ayşecik nerede görse tanırmış.
Öyle olunca Tulli'ye pastada can verme işi bana düştü. Şimdi nerede görse tanıyor ya inceden bir stres beni sarmadı değil hani :) Ya benim yaptığımı tanımazsa ????
Ama çok şükür öyle olmadı. Daha masaya getirirlerken pastasını, Ayşecik "Tulliiiii" diye bağırmaya başlamış :) Nasıl sevindim bilemezsiniz..
Bir sonraki kahraman kültürünü kimden ve nereden edineceğimi heyecanla bekliyorum..
Bu arada bu pasta da geçen seneki pastası gibi portakallı oldu minik Ayşe'nin. Portakallı pastada, portakal şurubu ve portakal şekerlemeleri kullanıyorum. Portakal şekerlemelerini buradan aldığım tarifle evde uyguluyorum. Şekerleri yaparken evi saran kokuyu tahmin edersiniz sanırım. Tam da mevsiminde , portakalları bu şekilde şekerlemeye dönüştürüp, pasta ve keklerinizde kullanabilir, çocuklarınıza jelibon ya da hazır şekerler yerine iç rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Tarif benim de arşivimde bulunsun diye ben de yazmak istiyorum.

Malzemeler:

  • 3 adet kalın kabuklu büyük boy portakal
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı portakal likörü (ben pasta malzemeleri dükkanlarında satılan portakal şerbetinden almıştım, ondan kullandım. Taze portakal suyu da kullanılabilir)

Portakalları iyice yıkayıp 4 parça halinde kabuklarını soyalım. Kabukların içindeki beyaz kısımları bıçak yardımı ile mümkün olduğu kadar alalım. Sonrasında kabukları şeritler halinde doğrayalım.

Doğradığımız kabukları, üzerlerini geçecek kadar su koyarak yaklaşık 10 dk kadar pişirelim. Bu suyu süzelim ve tekrar su koyalım.Yine kaynatalım. Tekrar süzüp son kez su koyarak kaynatma işlemini tekrarlayalım.

Suyu süzelim, portakal kabuklarını soğuk suyun altından geçirelim.

Bir tencereye sularını iyice süzdüğümüz portakal kabuklarını, 1,5 su bardağı toz şekerini ve 2 yemek kaşığı likörü koyup orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırarak pişirelim. Şeker iyice eriyince ateşi iyice kısarak yaklaşık 1 -1,5 saat kadar pişirelim. (Sık sık şekerin yanıp yanmadığını kontrol etmekte fayda var. Kesinlikle su katmıyoruz)

Bir tepsiye ya da kaba kalan 1 su bardağı toz şekeri dökelim. Bir başka tepsiye de yağlı kağıt sererek hazılayalım.

Şekerler iyice çekince portakal kabuklarını tek tek çatalla alıp (aman yanmayın dikkat!) önce şekere bulayalım, sonra da yağlı kağıt serili tepsiye koyalım.

Tamamen soğuyunca bir kavanoza aktarıp, serin yerde muhafaza edelim.

Pastalarda kullanırken ben rondodan geçiriyorum.

Afiyetle,

6 yorum:

Seda dedi ki...

Ellerine sağlık herzamanki gibi çok güzel olmuş pasta..portakal şekerlemesini denemk istiyorum yaptıktan sonra nekadar süre muhafaza edilebiliyor ......

Federica Simoni dedi ki...

complimenti per questa meravigliosa torta!

Mimosa Café dedi ki...

Mügecim çok sevimli bir pasta olmuş, eline sağlık. Portakal şekerlemesi olayı da süpermiş.

Müge Hüner dedi ki...

Amaninnn !
Çok nefis görünüyo bu şekerleme olayı, valla çok canım çekti şu anda.
Sen kavanozun hepsini kullanma geldiğimde ben bi ilgileniyim onunla :))

fidaneli dedi ki...

benım guzel arkadasım yıne dökmus hunerını meydana:)) ayrıca sekerlemelerı yapmak ıcın o kadar sabredemeyebılırım:)))

Hayal dedi ki...

aman allahımmmm süper pastalar, kurabiyeler, poğaçalar, insanın yedikçe yiyesi geliyoorrr.... hele benim gibi diyette olan biri için sitenizi gezmek bir ızdırap ama dayanamıyorum :) farkındayım sebze yemekleri de var kabak, kereviz vs. ama insan ayn kabağı, kerevizi yemekten sıkılıyor diyette sizden ricam pastalardaki yaratıcığınızı diyet yemeklerde de kullanmanız. Şöyle yemeğe akmaya doyamıyacağımız diyet yemekleri tarifleri bekliyoruz sizden ..

Şişko bir hayranınız :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails